צרו קשר 02-5002206

מהי דמנציה – אלצהיימר?

דמנציה היא אוסף של סימפטומים הנגרמים עקב היחלשות התפקוד הקוגנטיבי של החולה. דמנציה מתבטאת בירידה ביכולת החשיבה, הזיכרון, ההבנה, הלמידה, הקשב, היצירתיות, קבלת החלטות ופתרון בעיות.

במקביל הדמנציה גורמת להיחלשותם של תפקודים פיזיים ומנטליים אחרים כמו חוסר התמצאות במרחב, הפרעות התנהגות, ושיפוט בלתי תקין של מצבים.

בשלב מתקדם יותר פוגעת הדמנציה בדיבור, בהבנה, בתנועה, בזיכרון לטווח קצר, ביכולת הזיהוי, ובזמן תגובה.

אט אט גורמת הדמנציה לחוסר יכולת לבצע מטלות יום יומיות פשוטות ומשם הדרך לאובדן עצמאות מוחלט קצרה.

גיל החולים

רוב האנשים הסובלים מדמנציה הם מבוגרים, אם כי נצפו גם מקרים של חולי דמנציה בני 40 ו50. השכיחות בקרב בני 65 ומעלה היא מעל 5%, ומעל גיל 85 השכיחות נעה בין 20% ל-40%.

עם זאת חשוב לזכור כי הדמנציה היא מחלה, ואיננה תהליך טבעי של הזדקנות.

מה גורם לדמנציה?

ישנן צורות רבות ושונות של דמנציה, לרוב, הגורם המרכזי לדמנציה הנו ניוון התאים במוח, אם כי ישנן סיבות נוספות היכולות לגרום לדמנציה.

1. דמנציה הנגרמת ממחלות ניווניות – אלצהיימר, דמנציה פרונטו – טמפורלית (מחלת פיק), מחלת פרקינסון, גופיפי לואי.

2. דמנציה הנגרמת ממחלות זיהומיות – קרויצפלד יעקב, מחלת הפרה המשוגעת, מחלת האיידס, עגבת.

3. דמנציה יכולה גם להיגרם מבעיות פסיכיאטריות כתוצאה מדיכאון או מטראומה, כמו כן תיתכן דמנציה גם כתוצאה של גידול או התפשטות גרורות למוח, משימוש בסמים אלכוהול ועוד.

האם זו דמנציה?

במקרים רבים יווצרו תנאים וסימפטומים דומים מאוד לסימפטומים של דמנציה, אך אבחנה רפואית מקצועית תקבע כי זו איננה דמנציה. מקרים אלו יכולים להיווצר מסיבות מטבוליות שונות כגון מחסור בוויטמין B12, מחסור בחומצה פולית, תת פעילות של בלוטת התריס ועוד, כמו כן יתכן כי הסימפטומים הינם תוצאה של דיכאון, או תגובה פיזית לניגוד בין שני סוגים של תרופות או תרופות מיותרות.

לכן כבר בשלבים מוקדמים של הופעת הסימפטומים חשובה וחיונית מאוד אבחנה רפואית מקצועית, שתבטיח שבאם המצב ניתן לטיפול, יטופל המאובחן בצורה הנכונה.

גם במקרים שהסימפטומים נגרמים על ידי דמנציה, לאבחון מוקדם תהיה משמעות רבה, כמו הכנה רגשית לחולה ולסביבתו, גישה מוקדמת לתמיכה, למידע, ולטיפול תרופתי במקרה הצורך.

מהם הסימנים המוקדמים של מחלת האלצהיימר?

הסימפטומים המוקדמים של אלצהיימר מתבטאים בשינויים עדינים ומעורפלים, ולכן אינם ניתנים לגילוי מיידי. כמו כן מוסיפים להקשות על האבחנה, ההבדלים בין חולה לחולה, והעליות והמורדות במצבו של החולה עצמו.

עם זאת ישנם כמה תסמינים שכיחים שעשויים לסייע להבין את הצורך באבחנה רפואית מהירה.

• אובדן זיכרון

• בלבול

• שינויי אישיות

• אדישות

• אובדן היכולת לבצע משימות יומיומיות.

מה ניתן לעשות כדי לעזור לחולה?

בשלב הנוכחי אין תרופה לרוב צורותיה של הדמנציה ולאלצהיימר (עם זאת, תרופות מסוימות ניתנות בכדי להפחית חלק מהסימפטומים) .

ולכן התמיכה הסביבתית (משפחה, חברים, מטפלים) היא הדבר החיוני ביותר לחולי האלצהיימר.

הבנת המצב לאשורו מלווה בטיפול מקצועי ואיכותי יכולים לעשות את ההבדל, לסייע לחולה, ולעיתים לעכב את התפשטות והתקדמות הדמנציה.

"יעל סיעוד" הכשירה את טובי מטפליה לסיוע לחולי דמנציה ואלצהיימר, המטפלים והמטפלות עברו הכשרה נרחבת בכל הקשור לטיפול מקצועי, תוך שימוש בשיטות טיפול מתקדמות וייחודיות.

ליקיריכם מגיע הטיפול הטוב והאיכותי ביותר, אל תתפשרו.

אולי יעניין אתכם גם

שינה

בעיות שינה הן בעיות שכיחות בקרב חולים דמנטיים והן מתבטאות בצורות שונות. ישנם אנשים אשר ישנים ביום ואז בלילה הם חסרי מנוחה. ישנם חולים אשר אינם מבדילים ביום לבין לילה ואחרים ישנם פחות בגלל רמת פעילות נמוכה.

תזונה

תזונה נכונה היא דבר חשוב מאוד. האוכל שאנו אוכלים משפיע על בריאותנו ואיכות חיינו. תזונה לקויה גורמת למחלות וגם מאטה את ההתאוששות מפציעות ומחלות. קשישים רבים סובלים מתזונה לא נכונה המוסיפה לבעיות הבריאות שלהם וחשוב להיות מודעים לכך. חולים דמנטיים עשויים להתמודד עם:

היגיינה

הזנחת ההיגיינה האישית היא דבר שכיח בקרב חולים דמנטיים, אולי כי הם מאבדים ענייו או פשוט מתוך שכחה. מקרים שכאלו עלולים לגרום לעימותים ומתיחויות עם מטפלים ובני משפחה, אך חשוב לדעת כיצד להתמודד עם הנושאים הללו בצורה הנכונה והאפקטיבית ביותר